8 maart 2010
This blog has moved

This blog is now located at http://nashvillecvi.blogspot.com/.
You will be automatically redirected in 30 seconds, or you may click here.

For feed subscribers, please update your feed subscriptions to
http://www.cviweblog.nl/nashville/rss.xml.
Zie ook: Externe link

7 december 2007
op zoek naar presentaties Nashville
Ik ben op zoek naar de presentaties zoals we die in Nashville hebben meegemaakt, maar kan ze niet vinden. Weet iemand waar ik e.e.a. kan downloaden?

Bij voorbaat dank,

Jaap de Mare
Informatiemanager ROCvA

tel. 020-579 7039
mobiel 06.2248.5678
mail J.deMare@rocva.nl


4 december 2007
Presentatie op CIT2007
Nico van Kessel (ITS Nijmegen) heeft van Ed Gould, Associate Dean van de School of Education, presentator op de conferentie in Nashville, een .PPT van zijn presentatie op de CIT2007 ontvangen. Klik HIER voor de .PPT (4,2 Mb) "about the impact of the rapidly changing landscape of technology might have on the Comprehensive Community college".

Mogelijk zijn er meer deelnemers die leuke presentaties hebben ontvangen. Je kunt deze ook delen via de weblog. Stuur ze naar ellenelemans@cviweb.nl en we plaatsen ze ook voor de andere deelnemers.

30 november 2007
artikel in Profiel
Soms gebeurt alles tegelijk. Want terwijl we met z'n allen gezellig en leergierig in Nashville waren, verscheen er een artikel van Hans
Doffegnies en mijzelf (Jaap de Mare) in Profiel, het vakblad voor de bve-sector. Onderwerp: de stappen die we bij het ROCvA hebben gezet om tot een betere informatievoorziening te komen, vooral door middel van het definiëren en realiseren van een applicatie-architectuur. Het was niet echt het onderwerp waar in Nashville veel aandacht voor was, maar wel iets waar denk ik meer ROCs mee worstelen. Bekijk het artikel hier

Tot ziens en bedankt voor het inspirerende gezelschap!

Jaap de Mare
Informatiemanager ROCvA
tel. 020-579 7039
mobiel 06.2248.5678
mail J.deMare@rocva.nl


29 november 2007
Blog TrioCrio Zadkine
Een drietal CrIO’s (coördinator ICT & onderwijs (niet zelf bedacht)) van Zadkine heeft over Nashville een blog bijgehouden voor de achtergebleven collega’s. Op verzoek van Ellen hierbij de link: ictnashville.blogspot.com
Het was een inspirerende reis! We moesten heel vroeg op voor de terugreis. Voor diegenen die ons toen een beetje aan het uitlachen waren (omdat zij konden uitslapen) een tip:
Bekijk de foto’s van 2 uur in New York! Voelde als chocoladesnippers bovenop de slagroom.

Namens Johan Spape en Hans van Goor,
Groet van Mar Gagestein

Dank

Op deze plaats willen wij Addy, Annemarie en Ellen hartelijk danken voor de perfecte organisatie: de boot voer, de band speelde, de bus reed, het gezellige slot-diner met bring your own bottle and make your own glass! de pre-session in het Bi-centennial park.
Het was allemaal met veel zorg geregeld voor ons. We kijken terug op een uiterst geslaagde week in Nashville.
Dank!

Kees Engelhart en Judith Kuipéri
Wolters-Noordhoff

18 november 2007
Weer thuis
Na een dag reizen is een dagje thuis aanrommelen en een beetje webloggen niet genoeg... de eerste nacht uitstellen tot zo laat mogelijk is mij goed bevallen. Vrijdag had ik zelf het gevoel dat ik best aardig functioneerde, maar Kimmely (collega) had het moeilijker met onze reacties: toch een behoorlijke jetlag.


Ript by Ellen met foto's van Kees


Nog één filmpje wil ik jullie niet onthouden : tijdens de General Session maandagochtend vond ook de Parade van Veteransday plaats, net buiten het conferentiecentrum. Degenen die met mij in de sessie zaten, hoorden alleen het gedreun van voorbij trekkende tanks op de achtergrond. Gelukkig heeft Annemarie nog een paar filmpjes gemaakt, zodat we ook even kunnen meegenieten!


Ik heb een aantal filmpjes op YouTube geplaatst, natuurlijk met de tag "cvinashville".

16 november 2007
Nashville - epiloog van Jef
Rondkijken in een ander land, een andere cultuur levert een persoonlijke leerwinst op. Ik ben enerzijds wat beter in staat de eigen situatie (meer) naar waarde te schatten en anderzijds een aantal nieuwe inzichten in te brengen, zowel professioneel (onderwijs) als algemeen (cultuur).
Amerika is een prachtig land, de mensen zijn vriendelijk, amicaal vaak (‘hi darling, hey guys’). Een aantal zaken zijn aan mij niet zo besteed. Dingen, zoals een cursus ‘Learn to be rich´, reclame op plekken waar je er letterlijk niet omheen kunt, consumeren tot je er bij neervalt, life reclame tijdens een voorstelling. Maar goed, die zaken zijn in eerdere berichten al ruimschoots aan bod gekomen.
En dan Nashville. Ik had me de stad voorgesteld als een beetje saaie stad in een woestijnachtige omgeving. Je kunt je dus vergissen. Een must voor muziekliefhebbers van life-muziek en uitgaan. In veel van de kroegen beginnen bandjes al vanaf ’s morgen tot diep in de nacht life-optredens te geven. Muziek is ze met de paplepel ingegoten. De kwaliteit varieert dan ook van hoog tot erg hoog. Maar er moet keihard gewerkt worden, ze spelen voor de fooien die ze krijgen en de CD’s die ze verkopen. Dat is nog wat anders dan Idols, waar een grote massa mensen hoopt zonder al te veel moeite snel rijk en beroemd te worden. Misschien ligt daar wel een prachtige metafoor: een conferentie over ICT in het onderwijs in een stad als Nashville: Je bent er niet met technologie alleen, het gaat ook om passie, creativiteit en keihard werken!

Ik kijk terug op een geslaagde studiereis. De sfeer binnen de groep was prima, we hebben veel gezien en de conferentie heeft een aantal nieuwe inzichten opgeleverd, al waren veel presentaties matig van vorm en inhoud. Ook het niveau van de onderwijsontwikkeling en de toepassing van ICT leek nog niet van een bijster hoog niveau te zijn. Nu kunnen we met zijn allen wel roepen dat wij dus beter zijn, maar laten we eerlijk zijn: ons denken en streven gaan wellicht verder (competentiegericht onderwijs), maar we hebben nog een hele hoop op te lossen. Juist het delen van dat inzicht met elkaar, samn met het uitwisselen van eigen ervaringen en het kijken over de grens geven een studiereis als dit naar mijn idee een meerwaarde.

Het zit er weer op. De jetlag eruit geslapen, de was weer schoon in de kast, de eerste boterham met pindakaas smaakte prima. Geen ‘good morning, sweetie, do you like some juice?’ maar ‘goede morgen, oh lekker, pers je voor mij ook wat sinaasappels uit?’.
Het hele avontuur lijkt ineens heel ver weg, als iets onwezenlijks. Het voelt aan alsof je een tijdje een heel een heel ander leven geleid hebt , bijna een ´SecondLife´.

Jef van den Hurk

15 november 2007
Terug naar Nederland

De groep vliegt in drie delen terug. De eerste groep moet al héél vroeg vertrekken (7 uur) en heeft erg veel overstaptijd op Newark (bij New York) en is daar niet blij mee... de tweede groep vertrekt pas om 10 uur en heeft dezelfde connecting flight naar Amsterdam. Terwijl de laatsten door "thunderstorms" uren op de luchthaven van Nashville moeten wachten, en ter nauwernood hun aansluiting kunnen halen, is Addy één van de gelukkigen uit de eerste groep, die nog even geniet van een bezoekje aan The Big City.


Uiteindelijk komen de eerste twee groepen keurig op tijd op Schiphol aan. De derde groep heeft minder geluk, moet nog een nachtje blijven. Ben benieuwd of ze nog leuke dingen gedaan hebben. Goede reis, René, Marionette, Pieter en Pieter.

Diner laatste avond
De laatste avond van de studiereis wordt traditiegetrouw afgesloten met een gezamenlijk diner, dat dankzij de gunstige koers van de dollar "uit de pot" betaald kan worden.

Het goede nieuws : we gaan met de bus en lekker eten; het minder goede nieuws : het restaurant heeft geen "license" voor bier of wijn. En om nou de laatste avond in Nashville af te sluiten zonder het Bud-biertje of glaasje Chardonnay / Merlot...In de bus krijgt iedereen een "bouwpakket-glas" en na een bezoek aan de Liquorstore rijden we naar Hermitage House en kunnen genieten van het uitgebreid buffet met Southern Food.

Roken : buiten!

Meer foto's op Flickr.
14 november 2007
Met de voeten in de hollandse klei
In Amerika nemen we gretig kennis van de digitale hoogstandjes die met
name de Amerikanen ons voorschotelen. Voor de meesten van ons gezelschap
geldt dat we die noviteiten gebruiken om in te zetten respectievelijk
richting te geven aan het onderwijsconcept van de eigen instelling.

In ons eigen koude kikkerlandje zijn diverse ROC's voortvarend aan de
slag op het snijvlak van ICT en onderwijs. Het delen van ervaringen door
deze ROC’s kan voor anderen erg verhelderend werken, terwijl voor de
“delende” partij de ontvangen feedback erg belangrijk kan zijn.

Vanuit deze filosofie heeft ROC Eindhoven het initiatief genomen om een
presentatie te geven over wat er binnen het Eindhovense speelt op het
gebied van CGO binnen een digitale context.
Deze presentatie is gegeven op dinsdag 11 november in het
conferentiegebouw.

De gebruikte presentatie is te vinden op:
http://www.shmm.nl/cvi/Presentatie_cvi_def_nashville.pdf
Het in de presentatie gebruikte filmpje wat de implicaties op
studentniveau laat zien is ook te downloaden:
http://www.shmm.nl/cvi/competentiegericht_leren.wmv

Voor aanvullende informatie kan contact worden opgenomen met Willem van
Dinther, projectleider: jwm.vandinther@roceindhoven.nl

Presentatie Game On! Learning Objects, Simulations and Games to Engage Learners
Samen met Angela, Robert en nog een aantal Dutch Delegation members, heb ik een hands-on workshop gevolgd, waarin héél wat interessante links voorbij kwamen. Ondanks traag en nu-en-dan falend internet, liet de presentator Learning Objects zien, die Angela in beeld heeft gebracht. Klik hier voor een aantal slides op Flickr.

ROC Rivor bij ROC Einhoven en afsluitend diner
Alweer de laatste dag in Nashville. Op het moment dat jullie dit lezen zitten wij al weer in het vliegtuig op de weg terug naar huis.

Vanavond nog de laatste workshop gevolgd. Een heel interessante presentatie van ROC Eindhoven over hun integratie van deelnemersadministratie, rooster, cijferregistratie, de 850 uren norm, absentie en presentie, ELO in een allesomvattend systeem, dat ook nog CGO-proof leek!! We hebben heel wat aantekeningen gemaakt[op de foto Els].

Daarna vanavond het afsluitend dineer met de 'Dutch Delegation'. Erg weemoedig gevoel. Een week heel intensief met elkaar opgetrokken en morgen is het afgelopen. Er zijn flink wat afspraken gemaakt om het goede van deze week te continueren. En dat gaat gebeuren, dat weet ik zeker. Ook Els, Monique en ik hebben de afgelopen dagen veel met elkaar gesproken. Uit die gesprekken zijn heel veel waardevolle ideeën voor de toekomst ontstaan. Volgende week gaan we nog eens met zijn drieën bij elkaar zitten om dat niet te laten verdampen.

Het diner was weer heel bijzonder. Het restaurant had geen drankvergunning. Daarom moesten we onze eigen drank en ieder zijn eigen glas[zie foto] meenemen. Het werd heel gezellig, ondanks het verlies van een aantal flessen wijn bij het inladen.

Op de busreis terug een wat bedrukte stemming. In Nederland is het koud en Nashville was de afgelopen dagen warm in dubbel opzicht. Natuurlijk wil iedereen weer graag terug naar huis, maar eigenlijk wil niemand ook graag weg…….


13 november 2007
Mobile Learning
In een van de laatste sessies die ik vandaag bijwoon, wordt ingegaan
op Mobile Learning. Ik moet zeggen een interessant onderwerp, echter
ben ik vlak voor het eind weggegaan. In Nederland niet netjes, maar in
de VS heel gewoon.

Het hele idee achter mobile learning laat zich samenvatten in de 4 R-en:

1. Record - het opnemen van informatie, zoals geluid, foto's en tekst;
2. Reinterpret - het leggen van verbanden tussen de informatie;
3. Recall - het teruglezen of opnieuw kijken van de informatie;
4. Relate - het met anderen uitwisselen van deze informatie.

Mooi 4 R-en, en geeft inderdaad mogelijkheden voor leren. De rest van
de presentatie laat een groot aantal voorbeelden zien van mobile
websites, echter mis ik de link naar het onderwerp. Maar goed, toch
neem ik een aantal interessante sites mee naar Nederland:

* SMS - Websites zoals Free2Day.com, Sparknotes,com en Google Mobile
maken het mogelijk om vanuit websites studenten te bereiken;
* Flickr - Websites zoals Flickr maken het mogelijk om via je mobiel
foto's te uploaden, foto's van anderen te bekijken en hierover te
discussiëren;
* Mobile Casting - Websites zoals Gabcast.com, GCast.com en
mobilecasting.com maken het mogelijk om opgenomen geluid te uploaden
en te delen met anderen. Het voordeel hiervan is dat je geen software
nodig hebt om het geluid te editten, want dit wordt allemaal door de
website geleverd;
* Mobblogging - Websites zoals Blogger bieden de mogelijkheid om via
een mobiele telefoon berichten te uploaden;
* Microblogging - Websites zoals Twitter en Jaiku maken het mogelijk
om via een mobiele telefoon korte berichten te publiceren op een eigen
microblog.

Waarschijnlijk de laatste sessie voor mij vandaag, want de komende
series van sessies zijn iets minder interessant. En de allerlaatste
sessie is te laat, want de koffer moet ingepakt worden, en daarna gaan
we als groep met de bus naar een eetgelegenheid buiten de stad om met
elkaar de laatste avond te "vieren".

Morgen om 7.00 vertrek uit het hotel, dus vroeg op, dan met het
vliegtuig naar Newark, 6 uur wachten, grom, om vervolgens om 8.00
Nederlandse tijd te landen. Ach ja, je moet ergens over klagen, want
het was een geweldige reis met zeer veel nieuwe indrukken en een hoop
inspiratie. Volgend jaar weer wat mij betreft!

Groetjes,
Patrick


Learning Styles: How can we use them effectively in the online environment?
Als je het totale programma van de Conference on IT kijkt, valt op dat
er veel onderwerpen vanuit de technologie benaderd worden: Social
Bookmarking, Podcasting, Vodcasting, et. cetera. Des te opvallend is
dat het onderwerp "Learning Styles: How can we use them effectively in
the online environment?" van Jack P. Krichen, van Capella University
probeert vanuit leerstijlen het gebruik van technologie te
onderbouwen.

In zijn presentatie gaat het allereerst in op het gebrek aan onderzoek
naar het gebruik van technologie in de klas, en zeker niet naar
leerstijlen en technologie. Vreemd, want in de VS hebben 96% van de
grote universiteiten online cursussen en zijn zelfs tweederde van hen
volledig online. De vraag die gesteld moet worden is hoe kun je online
cursussen effectief inzetten als je weet dat de ene persoon
bijvoorbeeld leert door te luisteren, de ander door te reflecteren, en
weer een andere door actief te experimenteren.

Volgens de spreker hebben docenten vaak een erg vaag begrip over
leerstijlen, de volgende definitie voldoet het beste:

The cognitive, affective and physiological factors that server as
relative stable indicators of how learners perceive, interact with,
and respond to the learning environment [Swanson, 1995].

In het onderzoek dat de spreker doet, heft hij vooral gekeken naar de
volgende leerstijltheorien:
1. Multiple Intelligence van Gardner (1995) – is niet echt een
leerstijl, maar binnen de hersenen zijn verschillende plekken aan te
wijzen waar de verschillende intelligenties zich huisvesten. Tevens is
vast te stellen welke delen van de hersenen actievere zijn dan
anderen, en dus een voorkeur heeft voor een bepaalde intelligentie.
2. Leerstijlen van Kolb (1984) – in de theorie van Kolb vindt het
leren plaats via 4 stappen (die een cirkel vormen): converger,
diverger, assimilator en accommodator.
3. Canfield (1988) – in deze leerstijl worden een aantal zaken
onderscheiden: a.Conditions – de ene student leert door samen te
werken met gelijken, de andere leert beter in een competative
omgeving, en weer een ander leert door duidelijke doelen te stellen,
b. Content – sommige mensen houden van het bestuderen van getallen,
mensen, c. Mode of learning – bijvoorbeeld luisteren, lezen, direct
ervaren, et. cetera. en d. Expectation for Course Grade – op basis van
de verwachting van het resultaat van het leren levert de student meer
of minder inzet.

Er worden een aantal tools genoemd om leerstijlen te achterhalen:
Midas (multi intelligence), Canfield LSI, Kolb Inventory, Felver
Silverman LSI (is gratis).

Als je het traditionele leren vergelijkt met het online leren dan
vallen er een aantal zaken op. Bij online interactie is deze
interactie asynchroon, er zijn mogelijkheden om het interface te
varieren per student, en er zijn mogelijkheden om cursussen aan te
passen aan het niveau van de student. Echter wordt het online leren
vaak ontworpen vanuit de traditionele gedachten, en wordt er dus geen
gebruik gemaakt van genoemde zaken.

Hoe zou je deze zaken nu kunnen gebruiken? De presentator toont een
model waarin naast het kennisniveau van de student ook de leerstijlen
en andere leerkarakteristieken gebruikt worden binnen de online
leeromgeving. Al het leermateriaal staat in een repository, maar een
speciaal onderdeel stelt het aanbod voor iedere student samen op basis
van de beschikbare informatie over de student.

Bij mij komt de vraag op of er al online leeromgevingen zijn die dit
model gebruiken?
In het onderzoek van de spreker zijn er twintig leeractiviteiten
gemaakt die ingedeeld zijn naar de onderdelen van Canfield. In het
model van Canfield heeft de spreker een kolom toegevoegd met de online
variant van het voorstel dat Canfield doet per categorie. Drie groepen
studenten zijn aan de slag gegaan. De ene groep was zich bewust van
zijn leerstijl, en kreeg de best passende activeiten aangeboden, de
tweede groep koos zelf zijn eigen activiteiten. De derde groep was een
controle groep die stap-voor-stap door de leeractiviteiten gegaan
zijn. De online omgeving die gebruikt werd is Moodle. De spreker is
erg enthousiast over Moodle.

Een interessante opmerking uit de aanwezigen is dat de studenten die
zich voor haar cursus inschreven voor de online variant 70% tot 80%
voornamelijk visueel-verbaal ingesteld zijn, terwijl de studenten die
zich inschreven voor de traditionele variant veel minder
visueel-verbaal ingesteld zijn.

Het onderzoek leverde de volgende inzichten op:
1. Het is mogelijk om online activiteiten te onwikkelen die recht doen
aan de leerstijl van de student. De studenten bevestigden dit inzicht
in de interviews die afgenomen zijn.
2. De "organizational" leerstijl lijkt de meest effectieve te zijn in
een online leeromgeving. Het grootste deel van deze groep ronde de
cursus volledig af.
3. Het is erg belangrijk dat de activiteiten die ontwikkeld worden ook
echt passen bij de leerstijlen. Zo niet, dan leverde dit veel
frustratie op bij de studenten.
4. Studenten die hun leerstijlen kenden en op basis hiervan passende
activiteiten uitkozen waren meer tevreden dan de studenten die dat
niet deden. Daarnaast kwamen ze verder in de cursus dan de anderen.
5. Het gebruik van leerstijlen in een online omgeving en het matchen
op de meeste effective leeractiviteiten werkt voor de student.

Interessante resultaten die het volgende impliceren: 1. Geef de
studenten inzicht in hun leerstijlen, 2. Ontwerp de cursussen rekening
houdend met leerstijlen (gebruik hiervoor Web 2.0 technologie), en 3.
Maak het mogelijk dat studenten ook kunnen ervaren hoe het is om
leeractiviteiten uit te voeren die niet bij hun dominante leerstijl
passen.


Connected Colleges and Conneted Communities
De laatste dag van de Conference on IT (CIT) in Nashville start voor mij met een general session in een mega grote zaal met live zang van het koor van het Volunteer State Community College.

Na een introductie van ten minste 10 minuten waarin alle diploma's, tv optredens, et. cetera. aan bod komen, komt de spreker zelf het podium op: Dr. Randal Pinkett, founder and CEO van BCT Partners. Eindelijk de presentatie gaat starten, dacht ik nog. Maar voordat hij start met het verhaal moet er eerst nog een video bekeken worden waarin hijzelf centraal staat: dan weer een shot bij een TV show, en dan weer een shot met zijn ontmoeting met Donald Trump. Waarschijnlijk ben ik als Nederlander te nuchter om dit te waarderen.

Tijdens de conferentie wordt veel reclame gemaakt voor een boek: "The Campus CEO". Je kunt dit laten signeren door Dr. Randal Pinkett, want hij is de schrijver van het boek. Nu valt het kwartje: de schrjiver van het boek is ook de presentator.

De presentatie gaat over: "Connected Colleges and Conneted Communities", en hoe de community colleges een rol kunnen spelen in het verkleinen van de technologische-tweedeling die er in de VS is ontstaan. Deze tweedeling gaat over de mensen die van de nieuwste technologie gebruik kunnen maken, en degenen die dat niet kunnen. In een drietal projecten is er samen met community colleges, het bedrijfsleven, de kerk en de overheid een programma opgezet om de groep mensen die geen gebruik kunnen maken van technologie, deze technologie in handen te geven. Er worden PC's gratis beschikbaar gesteld met breedband internet toegang. Daarnaast worden er trainingen verzorgd voor de mensen uit de community door mensen uit de community om deze groep te leren gebruik te maken van deze technologie.

Het resultaat van deze projecten laat zich alsvolgt samenvatten:

  1. De mensen hebben meer sociale interactie in de community.
  2. De mensen in de community zijn beter geinformeerd over de community.
  3. De mensen zijn meer betrokken bij de community.
  4. De mensen zijn positiever over hun toekomstperspectief.

Het geheel lijkt goed gedocumenteerd te zijn met cijfers, die aan het begin en aan het eind van deze projecten verzameld zijn.

Het gevoel dat ik aan deze presentatie overhoud is dat technologie inderdaad mensen uit een sociaal isolement kan halen, en er zo meer sociale interactie ontstaat binnen de gemeenschap. Door deze interactie zal de sfeer in de gemeenschap verbeteren. Daarnaast merken de mensen uit de gemeenschap dat ze met gebruik van technologie meer kunnen leren dan ze dachten, en zo een positiever toekomstperspectief krijgen.

In mijn beleving is deze technologische-tweedeling in Nederland niet echt aanwezig. Ik meen me te herinneren dat meer dan 90% van de gezinnen ten minste een PC in huis heeft staan, en dat het grootste deel hiervan een internetaansluiting heeft. Tot nu toe ben ik in mijn school carrière slechts een maal een student tegengekomen die geen PC had, en via de school en de gemeente een PC ter beschikking kreeg. Blijkbaar is hier aandacht voor in Nederland. Hoe het met trainingen zit om te leren technologie te gebruiken weet ik niet?

In een bijeenkomst waar ik enige maanden geleden bij mocht zijn, hebben we met een kleine groep collega's, de afdeling Marketing en Communicatie en Coen Free, voorzitter college van bestuur van het Koning Willem I College gebrainstormd over de kernwaarden van ons college. Een van de kernwaarden is dat het college een community college wil zijn met een duidelijk meerwaarde in de community. Wellicht dat op het gebied van trainingen in de community wij een meerwaarde kunnen leveren?

Al met al een dubbel gevoel: een hoop trompetgeschal aan de start, maar absoluut een mooi voorbeeld waarin technologie mogelijk de wereld kan verbeteren.

Groetjes, Patrick
-------
Take a look at my Weblog http://patrick.familiekoning.com


?Round Robin? met elkaar!
Gisteravond hebben we met de hele groep deelnemers van het Consortium voor Innovatie een "Round Robin" sessie gehad. De groep werd ingedeeld in subgroepen en namen plaats aan een ronde tafel. Als voorzitter van de subgroep probeerde ik het proces in goede banen te leiden door in de eerste ronde de ervaringen die gedeeld werden te groeperen in tips en discussiepunten.

Op basis van de discussiepunten kwamen we gezamenlijk tot twee hoofdonderwerpen:

1. Nieuwe technologische ontwikkelingen kunnen een grote sprong voorwaarts betekenen voor het onderwijs, maar hoe kunnen we in Nederland de adoptie van deze technologie versnellen?
2. Overal wordt het wiel opnieuw uitgevonden, maar hoe kunnen in Nederland meer van elkaar leren, en ontwikkeld materiaal uitwisselen?

Tijdens de studiereis komt een hoop energie en goede ideeën los, echter is het gevaar dat in Nederland de waan van de dag weer regeert. Natuurlijk is er te weinig tijd tijdens de reis om voor beide discussiepunten een plan van aanpak te maken, maar in de beleving van de subgroep zou voor punt 1 het CVI hier een rol in kunnen spelen, door: 1. de weblog in stand te houden als uitwisselpunt voor ervaringen, 2. via linkedIN (of soortgelijke sites) adresgegevens uit te wisselen, en mogelijk in Nederland een vervolg sessie te organiseren. Daarnaast wordt het platform ROCI-partners genoemd als mogelijkheid voor punt 2.

Een terechte kanttekening wordt geplaatst, omdat het lastig is om als ROC's samen te werken, als binnen het ROC de neuzen niet dezelfde kant opstaan. Dat laatste is bij alle ROC's zeer waarschijnlijk het geval.

Groetjes, Patrick Koning


Workshop Camtasia
CamtasiaHoi Ellen,

Ik geeft hierbij maar de code van mijn bericht. ik hoop dat je er wat mee kunt.Ik vind het nl heel leuk, dat ik vanuit een workshop de blog heb kunnen maken.
groeten
Ton op de Weegh

Tijdens een van de workshops ben ik enthousiast geworden over het programma Camtasia. Hiermee kun je allerlei zaken die je op je computer doet met commentaar opnemen.

Ik zie heel veel mogelijkheden b.v. bij ons voor It's Learning.

Leuk is, dat tijdens deze workshop met Camtasia even een klein filmpje heb kunnen maken en dat op het web gezet heb.
Kijk maar:


Helemaal grappig is dat ik deze blog nu online tijdens de workshop maak!!


Nashville (7) - Persoonlijke portals
Er staat iets te gebeuren. Tijdens de conferentie ben ik gaan kijken naar Windows Live@Edu. Naar mijn idee de opvolger van Hotmail. Ik weet dat het GraafschapCollege is overgestapt naar Live@Edu en heb ook mijn eigen organisatie geadviseerd er eens naar te kijken. Tijdens de presentatie werd duidelijk dat Live@Edu veel meer is dan een
aangeklede e-mailbox. Allerlei tools die het mogelijk maken om te communiceren, te plannen, samen te werken, documenten te delen, enzovoorts. Op zich wist ik dat wel maar realiseer me, dat ik de impact daarvan niet had overzien. Het gaat me niet eens zozeer om de tooltjes zelf, ook niet om de enorme opslagcapaciteit, die wordt aangeboden, maar vooral om het fenomeen, dat er een complete, persoonlijke portal wordt aan­geboden buiten de schoolinfrastructuur om. Een onderwijsinstelling maakt er alleen handig gebruik van door de eigen systemen er op aan te sluiten om vervolgens de communicatie met de student via dat portal te
laten lopen. Daarmee wordt ook een hele hoop eigen hardware en beheer uit handen geno­men. Geen eigen mailservers, geen upgrades naar nieuwe versies (nieuwe en verbeterde functio­nali­teiten worden automatisch toegevoegd).
De infrastructuur is ook geschikt voor studenten na hun opleiding: geen
gedoe om aparte alumni systemen in het leven te roepen en te houden.

Maar ook Google doet mee. Op de conferentie hingen ze werkelijk met de
benen buiten om de presentaties van Google te kunnen volgen. Daar
hetzelfde verhaal: allerlei persoonlijke tools om te communiceren, samen
te werken, documenten te bewaren en te delen, enzovoorts, en dat
allemaal in een persoonlijke portal.
In een presentatie werden de verschillende tools nog eens
gedemonstreerd. De traagheid van het netwerk maakte, dat ik het snel
voor gezien hield, maar ik ga er zeker nog eens naar kijken. Ook
nieuwsgierig? Met een Google account kun je naar
http://groups.google.com, zoek daar naar "Teaching with Google"
(inclusief aanhalingstekens), en kijk dan bij de "Googles Tools List".

Het Central Piedmont Community College heeft inmiddels voor Google
gekozen om een aantal redenen. Tijdens de presentatie werd een
vergelijking tussen Google en Windows gepresenteerd. Daar heb ik wat
foto's (foto1 en foto2) van gemaakt.

Het verhaal past in de trend van een persoonlijke digitale omgeving,
waarin het mogelijk is, dat mensen zichzelf presenteren, communiceren
met de virtuele wereld, samenwerken, enzovoorts. Er hoeven natuurlijk maar een paar knoppen aan worden toegevoegd en hup, daar staat je
persoonlijk portfolio. Het is de kracht van het aan elkaar knopen van losse elementen. Van die mogelijkheid maak je als onderwijsinstelling (of werkgever of nog anderszins) gebruik van, zolang je een relatie hebt met die student. Er wordt een verbinding gelegd met die persoonlijke omgeving zodat gegevens kunnen worden uitgewisseld.

Ik heb even nagedacht, wat dat dan betekent voor elektronische leeromgevingen of leermanagement­systemen en nog andere zaken. Nou, die kunnen alvast stoppen met het bedenken, uitbouwen of verbeteren van hun communicatiefunctionaliteiten. Niet meer doen, gewoon aanhaken bij deze ontwikkelingen. Wat het gaat betekenen voor al die portalbouwers? Voorlopig zal dat nog wel meevallen. Portals hebben meer functionaliteiten dan alleen communicatie maar ook daar zullen ze op hun tellen moeten passen! Het aanbieden van leermaterialen is een andere zaak. De opleidingsstructuur (zeg maar: de leerroute die aan een student wordt gekoppeld) hoort naar mijn idee in een aparte infra­structuur thuis binnen de school zelf, nou ja 'binnen', in elk geval beheerd door de school. Het plaatje, dat in mijn hoofd aan het ontstaan is, moet ik snel
eens uitwerken.

Er zitten natuurlijk allerlei consequenties aan deze ontwikkelingen. Privacy, afhankelijkheid van een externe leverancier (die immers niet wordt betaald en waar je dus nog niet zo makkelijk kunt aankloppen als er iets niet werkt), wennen aan het feit dat je afhankelijk bent van een infrastructuur waar je zelf nauwelijks invloed op hebt (dat vinden de meeste IT'ers niet leuk). Maar de wereld is niet maakbaar, het gebeurt en je kunt er beter maar op voorbereid zijn.

Jef van den Hurk
(Ook nu weer: als bepaalde links het niet doen: kijk op
http://onderwijsvanovermorgen.web-log.nl/mijn_weblog/2007/11/nashville_6_per.html


Verslag van Rob Smit, Nova

ROC Nova College (Rob Smit)

Even een korte beschouwing van mijn activiteiten hier in de VS. Het wordt wel moeilijk om aan de ervaringen op dit weblog nog iets toe te voegen, want ze beschrijven allemaal de situatie zoals die ook echt door de meeste deelnemers aan deze reis wordt ervaren. Ik ben één van de weinigen die alleen op pad is en dat heeft voordelen, maar natuurlijk ook wat nadelen. Je moet b.v. echt opletten om alles wat er om je heen gebeurt ook op te pakken en mee te maken. Gelukkig is wel zo dat er een groepsgevoel is en niemand alleen aan zijlijn staat. Zo was ik gisteren jarig en het aantal spontane felicitaties is dan toch hartverwarmend. Toch denk ik dat het beter is om minimaal met z’n tweeën op pad te gaan om ook de mogelijkheden voor jouw ROC af en toe eens tegen het licht te houden. Een voordeel is natuurlijk dat alleen zijn je dwingt met anderen contact te zoeken.

Vandaag (12-11-2207) ben ik gestart met een bezoek aan de beurs / markt. Het is opvallend dat met name de grote bedrijven afwezig zijn. Een trend die hier in de VS echt te zien is, is een koers die richting open source of in elk geval gratis gaat. Google is enorm populair en de workshops die zij geven zijn allemaal bomvol. Microsoft heeft natuurlijk ook een aantal courses die over o.a. Office 2007, Sharepoint en Windows Vista gaan. Op de beurs zijn ze echter onvindbaar. Dat geldt ook voor alle hardware bedrijven zoals b.v. HP en DELL. Google wil echt werk maken om scholen voor hun e-mail product en andere diensten te motiveren. En ik moet zeggen dat zij voor mij als MS addept er met kop en schouders boven uit steken. Zij hebben ook een heel mooi aanbod voor scholen om e-mail en aanverwante diensten te organiseren. Ik denk dat we ons nog eens goed moeten beraden of de huidige met eigen mailfunctionaliteit ook echt overeind moet blijven. Overigens biedt MS een gelijksoortige dienst voor mail aan, zij echter minder prominent aanwezig op deze conferentie. Ik denk wel dat trend meer en meer richting open source cq gratis zal gaan voor het onderwijs. Gewend aan onze diensten creëert vraag in de toekomst tenslotte. Dat had WP al 15 jaar geleden bedacht.

De keynote speaker is al goed beschreven door Patrick dus daar ga ik niks aan toevoegen.

Een boeiende workshop voor mij was die van Debi McGuire van Wilkes Community College. Zij vertelde in een hoog tempo hun ervaringen met WEB 2.0 toepassingen. Op haar site staan talloze links naar boeiende onderwerpen. http://deborah890.wikispaces.com/socialnetworks

Hier staan een hele verzameling van mogelijkheden met deze software. Voor mij Was nieuw oa Twitter een soort SMS

Met twitter sturen gebruikers tekstberichten, zogenaamde tweets, van maximaal 140 karakters lang via SMS, e-mail, IM, de Twitter website of via een applicatie zoals Twitterific. Deze tweets worden getoond op de gebruikerspagina en eveneens bij andere gebruikers die hebben opgegeven deze te willen ontvangen. De zender kan de aflevering beperken tot een groep vrienden, maar de default is aflevering bij alle belangstellenden.

De belangstellenden kunnen de tweets ontvangen via de Twitter website, IM, SMS, email, RSS of een applicati. Met twitter sturen gebruikers tekstberichten, zogenaamde tweets, van maximaal 140 karakters lang via SMS, e-mail, IM, de Twitter website of via een applicatie zoals Twitterific. Deze tweets worden getoond op de gebruikerspagina en eveneens bij andere gebruikers die hebben opgegeven deze te willen ontvangen. De zender kan de aflevering beperken tot een groep vrienden, maar de default is aflevering bij alle belangstellenden.

Voor mij was nieuw http://del.icio.us/

Een verzameling van voor jouw interessante links naar onderwerpen met een waarde oordeel van andere gebruikers.

Myspace/facebook heeft nu ook flickr ontsloten waar 85 miljoen foto’s per dag worden geupload. Kortom absoluut interessant voor web 2.0 activiteiten.

Tenslotte zag ik nog een leuke toepassing met een tablet PC, Camtasia en een beamer. De docent gebruikte de Tablet PC als schrijfbok en projecteerde met een beamer op een scherm. Je hebt dan een soort whiteboard. Het leuke is dat de inhoud gewoon geprint kan worden. Daarnaast draaide Camtasia die de zowel geluid als de schermen vastlegde. Dit laatste geeft dan weer de mogelijkheid omde betreffende les las podcast aan te bieden.. De presentie op zich was waardeloos, maar het idee vindt ik heel slim. Casting is naast Google op dit moment helemaal Hot in de VS

Gr Rob


Foto's Kees Engelhardt
Tijdens deze reis blijken sommige collega's ineens hele goede fotografen te zijn! Als je nog een leuk portret van jezelf of je naaste collega nodig hebt voor bij je verslag, of je bent op zoek naar typisch Amerikaanse beelden, kijk dan ook eens bij de foto's van Kees Engelhardt op Flickr.

Verslag van de Kennisnetavond

Op vrijdag 9 november hebben we een bezoek gebracht aan het Volunteer State Community College. Die avond werd met een gezelschap onderwijsmensen geprobeerd een brug te slaan tussen het Amerikaanse onderwijssysteem en het (organiseren van het) competentiegericht onderwijs in Nederland.

Als bijlage is
hier het verslag van die avond opgenomen. Meer foto's van deze avond : klik hier
Jef van den Hurk & Marjan Frijns.

weblog rivor

De tweede dag van de conferentie begon voor ons alle drie al vroeg. Om acht uur de eerste presentaties!! De onderwerpen variëren enorm en zijn daarom erg leuk: laptops in de klas, podcasten in het onderwijs, het gebruik van Ipaq in de klas[foto boven], Windows Live Edu………

We komen met flink wat ideeën en ervaringen terug.

Wat opvalt op deze conferentie is dat de emancipatie hier voor wat betreft ICT in het onderwijs flink doorgezet heeft. Is op een vergelijkbare conferentie in Nederland ongeveer ⅓ van het vrouwelijk geslacht, hier is dat meer dan de helft. Veel presentaties worden ook door vrouwen gegeven.

Vanavond nog een aantal rondetafelgesprekken met de Nederlandse deelnemers om ervaringen uit te wisselen. De Nederlandse delegatie is een leuke gevarieerde groep, die het goed met elkaar kan vinden.

Vandaag rond lunchtijd vielen we midden in een grote parade. Het is nl. vandaag een officiële feestdag[vrije dag] in de VS: 'Veterans Day'. Een bonte stoet van stramme militairen[WO II, Korea, Vietnam, Irak], marcherend, in rolstoel,…. Maar ook kinderen in uniform, tanks, en ook wagens met mensen van het thuisfront[zie foto hieronder]. Amerika is trots, maar wij vroegen ons af hoeveel Amerikanen er vandaag weer in Irak zouden sneuvelen. We hadden alle drie een nogal dubbel gevoel bij het hele theater.

Foto's van bevallende bizons en meer
In de vrije momenten van de laatste dagen ben ik bezig geweest mijn foto's op Flickr te plaatsen. Dat lukt maar ik kan ze niet terugvinden onder de tag cvinashville. Ik heb ze dus maar op mijn eigen site op mijnalbum.nl gezet. Als je deze link volgt: http://www.mijnalbum.nl/Album=DJBVCM8R dan kom je er vanzelf.

Rob Damwijk

12 november 2007
Adopting third-party content

Vanmiddag een presentatie bijgewoond van een onderzoek rond de vraag of docenten bereid zijn om kant-en-klare courses te gebruiken.

Het antwoord was vrij schokkend: nee, zelfs niet als de content goed en gratis is. Op zich is dit vreemd gezien het grote aantal contentsharingsites dat er in de USA is.En echt efficient is het ook niet.

Waarom doen Amerikaanse docenten het liefst hun eigen ding?

- Textbooks blijven verplicht (vervolgopleidingen kijken naar welke boeken er gebruikt zijn bij de toelatingsprocedure, dat weglaten van boeken is geen optie. De aanwezige Amerikaanse docenten mopperden hier stevig over, de theorie is dus al aanwezig op papier)

- Iedere docent vindt dat hij/zij zelf het beste materiaal maakt

Docenten zijn eventueel wel bereid content te gebruiken, mits:

- ze stukjes kunnen gebruiken en het materiaal bewerkbaar is

- ze " betaald" krijgen om het te verwerken....

Is de situatie in Nederland anders? Ik denk het wel. Voor de rondetafelbijeenkomst van vanavond hebben ik het thea " uitwisselen van content" aangemeld. Ben benieuwd naar de meningen!

Marco Meurink

 


Social Bookmarking in your class

Op dit moment zit ik bij een presentatie over social bookmarking in your class. Een presentatie die gegeven wordt door docenten van Grand Rapids Community College en collega's van Blackboard.

Zoals ik al eerder schreef, kun je met social bookmarking sites, zoals Delicious, favourieten opslaan op een centrale plek op het internet. Waar je ook bent, je kunt altijd bij je bookmarks. Daarnaast kun je o.a. bookmarks delen met anderen, erover discussieren, en ze groeperen.

scholar.jpg <http://www.scholar.com/>

Blackboard heeft een initiatief ontwikkel, genaamd Scholar <http://www.scholar.com/> , waarmee je je hele carriere bookmarks kunt opslaan en delen. Naast de standaard social bookmarking mogelijkheden heeft Scholar als voordeel dat het geheel integreert in Blackboard met een tabblad. Daarnaast is een toevoeging dat je als docent een soort van "approval" kunt hangen aan een bookmark. Zo ben je in staat om je studenten te attenderen op goede bookmarks. Een andere mogelijkheid is om bookmarks te im- en exporteren vanuit bijvoorbeeld Delicious <http://www.delicious.com/> .

Een grappige gebeurtenis tijdens de sessie was een van de presentatoren zag dat ik aan het webloggen was. Met mij als case laat hij zien wat de kracht van Web 2.0 is: het sociale aspect hiervan. Tijdens de presentatie ging hij naar Google en zoekt naar mijn weblog. Binnen 10 seconden gevonden, en laat de weblog zien in de zaal. Niet te begrijpen natuurlijk, maar met translate van Google is hij in staat om de weblog toch te lezen. Natuurlijk moest de link naar mijn weblog opgenomen worden in Scholar. Geweldig voorbeeld ven Web 2.0 en krachtig van de presentator om on the fly dit te doen. Cool!

Groetjes, Patrick
Take a look at my Weblog http://patrick.familiekoning.comPodcasting in your classroom
Een andere interessante sessie werd gegeven over Podcasting door William Teem. Wat me opvalt is dat ten minste de presentator (en een aantal mensen in de zaal) al ten minste 1 jaar actief bezig zijn met Podcasting, en ondertussen 10-tallen podcasts gemaakt hebben.

Ik vraag me af hoeveel docenten er in Nederland al hiermee actief bezig zijn?

Ik zou willen dat ik al materiaal had, en heb al eens geexperimenteerd, maar het ontbreekt me steeds de tijd om een bibliotheek op te bouwen met Podcasts. Met name het knippen en plakken kost tijd, maar daar moet ik natuurlijk handiger in worden. Nu val ik elke keer weer terug op het materiaal wat ik al heb: Powerpoint slides en mijn lesvoorbereiding. Niet goed, maar wel de realiteit.

Als ik goed luister, dan worden de volgende voordelen genoemd door de presentator:

* Never the Question - nooit meer de vraag: "Meneer ik was ziek, wat heb ik gemist?"
* Flexibility - de student kan op het tijdstip dat hem uitkomt, of op het moment dat hij de leervraag heeft, het materiaal gebruiken
* Portable - het materiaal kan zowel op school als thuis of onderweg gebruikt worden op een device naar keuze: PC, laptop, iPod, et. cetera.

De manier waarop de presentator Podcasting gebruikt, is met name 5 minuten introductie bij zelfstandige leesopdrachten, bijvoorbeeld: "Als je hoofdstuk 1 leest moet je vooral letten op de volgende onderwerpen: ..." en/of "Probeer na het lezen voor jezelf de volgende vragen te beantwoorden: ...". Op iTunes kun je materiaal vinden van de professor door te zoeken onder Podcasts met de artiest Teem.

De presentator beweert dat er sinds het gebruik van Podcasting het niveau bij de toetsen omhoog gegaan is.

Als beste tool wordt Audacity <http://audacity.sourceforge.net/> genoemd. Daarnaast biedt de school waarvoor Professor Teem werkt de mogelijkheid om de Podcasts ook op CD te laten branden om zo ook studenten die geen PC thuis hebben, de mogelijkheid te geven het materiaal anyplace, anytime en anywhere te gebruiken.

Groetjes, Patrick de Koning


We've had E-nough: Strategies for Working With Technology-Resistant Faculty
In de presentatie "We've had E-nough: Strategies for Working With Technology-Resistant Faculty" gaan John O'Brien, Vice President/CAO en Ron Anderson, Vice President/CFO, beide van het van het Century College, ingegaan op een onderzoek dat de presentatoren gedaan hebben naar het gebruik van technologie binnen hun eigen organisatie.

In het eerste deel van de presentatie wordt ingegaan op het verschil tussen de verwachtingen van het management en het feitelijk beeld van de docenten. Opvallend is dat de groep van docenten tussen de 54 en 63 jaar het meest open blijkt te staan voor nieuwe technology, en een duidelijk beeld heeft van de voordelen hiervan. Op de 2de plaats staat de groep docenten tussen de 25 en 35 jaar. Met name de groep tussen 35 - 54 blijkt het minste open te staan. Ik wil wel enige kanttekening maken bij deze cijfers, want ze komen alleen uit de organisatie van de presentatoren, en de vraag is natuurlijk of dit een landelijk beeld is. Ik ben benieuwd hoe dit in Nederland is? Een interessant onderzoek voor in Nederland, en zeker een goede aanpak om eerste te kijken of de aannames die we hebben als "technologie-adopters in de les" wel kloppen.

In het tweede deel van de presentatie wordt ingegaan op de manier om docenten te leren nieuwe technologie in te zetten. Uit het onderzoek komt naar voren dat 87% mentoring van collega's als een goede mogelijkheid ziet, maar ook een soort "trainings sabatical" om ervaring op te doen met nieuwe technologie zien de docenten als een zeer goede mogelijkheid. Twee andere verrassende feiten zijn dat de docenten graag een experimenteerruimte willen voor nieuwe technologie, en daarnaast graag samen met studenten ervaring op doen. Met name dat laatste had men niet verwacht, omdat zoiets natuurlijk heel kwetsbaar zou kunnen zijn.

In het derde deel wordt ingegaan op de rol van IT afdeling binnen de organisatie. Wat blijkt is dat docenten te weinig ondersteuning ondervinden van de IT afdeling, en dat de infrastructuur niet voldoende uitgerust is. Met name support op het gebied van hoe doe ik nu dit of dat, bijvoorbeeld hoe maak ik in programma X een vodcast, wordt te weinig ondersteuning gegeven. Daarnaast is er bij docenten niet of nauwelijks bekend wat de visie en strategie van de IT afdeling is, en dus niet kunnen inschatten hoe en of welk moment ze kunnen aanhaken.

In het laatste deel wordt ingegaan op hoe je docenten kunt belonen voor het gebruiken van nieuwe technologie. Opvallend is dat docenten vooral kiezen voor "meeting student technology expectations", oftewel: het kunnen aanhaken bij de student is de grootste beloning voor de docenten. Onverwacht? De student staat centraal.

[note: deze presentatie was erg moeilijk vast te leggen door alle cijfers die langskwamen, en hier just-in-time de hoofdpunten uit te destilleren]

Groetjes, Patrick


Nashville: De kracht van technologie in de klas - Situational Learning
De eerste presentatie van vandaag is van Chris Dede van Harvard University. Het is één van de general sessions in de "Emerging and Future Educational Technology " track.

Een track waarvan ik probeer de meeste presentaties bij te wonen. Chris Dede geeft aan dat de student van de 21st eeuw veranderd is door het gebruik van technologie, zoals iPod's, pc's, mobiele telefoons, et. cetera. De benodigde kennis om succesvol te zijn, is verpreid om hem heen aanwezig.

Cognition is distributed across human minds, tools/media, groups of people and space/time dispersed physically, socially and symbolically.

Zijn uitspraak doet me denken aan mijn weblogitem over één van de nieuwe leertheorien dat ik enige tijd geleden maakte: het connectivisme. Je zou denken dat het vreemd is dat kennis zich buiten de hersenen bevindt, maar door de technologie is deze kennis, die er natuurlijk altijd al was, buiten onszelf beschikbaar. Om bij deze kennis te kunnen, zijn er drie ontwikkelingen op het gebied van de interfaces die toegang geven tot deze kennis gaande:

1. World to the desktop - de standaard PC omgeving, zoals we deze nu kennen waarmee je met internet browsers, e-mail, chatten, et. cetera. in contact staat met anderen.
2. Multi-user Virtual Environments - 3D-omgevingen, zoals Second Life waarmee je in contact kunt komen met andere mensen, en dus andere kennis.
3. Ubigutious Computing - mobiele telefoons, PDA's, et. cetera. zijn altijd voorhanden met een draadloze verbinding met het internet. Deze hulpmiddelen zijn voor iedereen betaalbaar, terwijl bijvoorbeeld een laptop voor sommige studenten niet betaalbaar is.

Met name op de 3de trend gaat Chris Dede verder in met voorbeelden waarbij studenten PDA's gebruiken om tijdens het bezoek aan een museum diverse opdrachten moeten uitvoeren en hiervoor allerlei informatie opzoeken op het internet.

Uit de eerste onderzoeksresultaten komt dat dit soort manier van onderwijs zeer succesvol zijn. Waarom? Er worden diverse vormen van "active learning" gebruikt, maar de kracht zit hem vooral in "situated learning", oftewel: leren in de real world. En deze ziet er anders uit dan leren op school. Want tijdens je eerste werkdag merk je meestal dat de 8-en en 9-en voor multi-choice examens je niet helpen om het leven te redden op een intensive care bijvoorbeeld.

Als ik dit verhaal hoor, wordt meteen mijn vooroordeel van het Amerikaanse onderwijssysteem boven. In mijn beleving gaat het met name over kennis en het toetsen van kennis in het Amerikaanse onderwijssysteem. Hoe kom ik aan dit beeld? Tot nu toe voornamelijk gebaseerd op de mogelijkheden die studenten aan de ICT-Academie van het Koning Willem I College hebben om certificaten te behalen van bijvoorbeeld Cisco, Microsoft of Aries Technology. Het aangeboden materiaal en examens gaat voornamelijk over kennis. Tijdens mijn bezoek aan het Volunteer State Community College kwam ik tot een iets genuanceerden beeld. Tijdens een gesprekje met een van de studenten gaf ze aan dat sommige vakken praktisch zijn, bijvoorbeeld het maken van een rontgenfoto. Maar ook in de demonstratie van de e-laerning omgeving van het college viel me op de het meeste materiaal documenten betreft die gelezen moeten worden om vervolgens een on-line toets af te leggen. Ook in deze presentatie komt dat beeld weer sterk naar voren.

Interessant zijn de opmerkingen van Chris Dede over wat we de studenten moeten leren: "not only we have to teach them skills, but also have to teach them learning skills". Het gebruik van technologie in de les, geeft de student de kennis en vaardigheden die nodig zijn om op zoek te gaan naar de benodigde informatie.

Als didaktisch model geeft Chris Dede aan dat je de studenten minimaal drie maal in een situatie moet brengen van "situational learning": 1. De start van de cursus om ze bewust te maken van de noodzaak van het leren van deze kennis en vaardigheden, 2. In het midden om ze echt te laten leren, en 3. Aan het eind om ze te laten ervaren dat ze geleerd hebben.

De impact van deze technologie, Web 2.0, geeft een grote uitdaging voor het onderwijs: je zult samen met de student moeten leren: de student van jou, en jij van de student. Daarnaast is het veel lastiger om vast te stellen of een student het benodigde geleerd heeft. Maar de grootste uitdaging zit hem in "unlearning", oftewel: het, als docent, afleren van oude patronen, die in het huidige tijdperk niet meer werken.

Groetjes, Patrick


Design a Cursus in 60 Minutes
In de presentatie "Design a Cursus in 60 Minutes" van Dave Penrose, director online learning services en Marty Hill, instructional designer van het San Juan College, wordt gebruik gemaakt van het tool eXe (elearning XHTML environment) dat door docenten uit Nieuw Zeeland gemaakt is om in korte tijd een online cursus te maken.

Bij de start van de presentatie wordt allereerst een rondje gemaakt naar de rede van het bijwonen van de presentatie. De meeste mensen zijn op zoek naar goede tools, en willen tijd besparen om een online cursus te maken. Voor mij geldt uiteraard hetzelfde. Na een aantal jaren onderwijs heb ik een hoop materiaal liggen, en merk ik dat ik steeds weer terugpak op het bestaande materiaal (o.a. mijn powerpoints), omdat ik zo veel andere taken heb.

Volgens de presentatoren zijn er twee zaken nodig om een goede online cursus te ontwikkelen:

Learning occurs when two things happen: 1. Presentation (= giving information), and 2. Interaction (= talk about the information f.i. face-to-face, on-line, et. cetera.).

Het tool is geschreven in en voor de Firefox webbrowser (voor Linux, Windows en Macintosh), zodat hetgeen je ontwikkelt meteen zichtbaar is in de omgeving waar het ook in gedraaid wordt door de studenten. De ontwikkelde cursus kan gebruikt worden op een USB-stick, in een webbrowser, maar ook op een CD. Het mooiste van alles is dat het gratis is, want het is open source.

Binnen de school van beide presentatoren worden cursuss ontwikkeld op basis van het SWC-model, oftewel: Should know, Will know en Can know. Als docent moet je je van te voren af vragen wat een student van te voren moet weten, na de cursus weet, en dus 100% geleerd heeft, en geleerd zou kunnen hebben (om extra te leren, omdat ze gemotiveerd zijn, meer te willen leren). Belangrijk is dat al het materiaal op basis van hetzelfde format gemaakt is, zodat na de eerste cursus er geen leertijd meer nodig is om de structuur van de volgende cursus te begrijpen.

Het tool eXe heeft twee onderdelen: 1. Presentation, waar je de informatie kunt ontwikkelen, en 2. Interaction, waar de student met de informatie aan de slag gaat. Een groot voordeel van het tools is dat er XHTML geexporteerd wordt. Doordat de cursus op een standaard formaat opgeslagen wordt, kan het in diverse elearning omgevingen gebruikt worden. Stap je bijvoorbeeld over van Blackboard naar N@tschool, dan is het niet nodig om de cursus opnieuwe te onwikkelen.

Een groot deel van de presentatie gaat vervolgens in op het tool, de schermen, en de manier waarop je een online cursus kunt maken.

Een andere interessant aspect dat genoemd wordt is het Creative Common License model dat gebruikt wordt in het tool. Zo is de cursus beschermd, maar weet je ook zeker dat (als het ooit in een grote cursusbak voor uitwisseling met andere scholen gestopt wordt) het gevonden kan worden.


Groetjes, Patrick de Koning


Filmpjes toegevoegd
Het heeft even wat moeite gekost, maar ik ben trots te kunnen vermelden dat ik zelfs een paar filmpjes op de weblog heb kunnen zetten.... van de muziek op de boot, van het Bison-baby tje en van de General Openings sessie, waarin wij als Dutch Delegation welkom worden geheten. Je vind de filmpjes bij de betreffende items.

Voor de volledigheid : de ronde tafelsessie vanavond vindt plaats in ons hotel, zaal Armstrong, 7 PM.

Nashville (6): Gezien en gehoord op CIT
Strategisch plannen van afstandsleren (e-learning)
Een vertegenwoordigster van de ‘board of regents’ van de staat Tennessee gaf een presentatie over de strategische aanpak van afstandsleren: het RODP (Regents Online Degree Programme). Tenneesee kent 6 universiteiten, 13 community colleges en 26 technical training centers. De ‘board of regents’ is een overkoepelende bestuursorganisatie, die de mogelijkheid heeft om maatregelen bij de aangesloten onderwijsinstellingen af te dwingen. Tennessee bungelt wat opleidingssucces van de studenten betreft ergens onderaan de Amerikaanse lijst. Ruim 40% van de Highschoolstudenten gaat niet naar een vervolgopleiding. Van de rest zijn er ook nog eens en groot aantal uitvallers. Reden genoeg om hard te werken aan het verbeteren van het onderwijspeil van de bevolking. Het aanbieden van e-learning is dan één van de mogelijkheden.

De ‘board of regents’ is daarom een traject gestart om (meer) mogelijkheden te realiseren om mensen via een e-learningtraject te (bij) te scholen. Alle scholen werden verplicht 1% van het budget af te dragen om het project te financieren. Verder werd met betrekking tot de benodigde applicaties gestandaardiseerd: er kwam voor de hele staat één programma voor studentenadministratie en één leermanagement systeem (Desire2Learn: dat verklaart ook waarom het Volunteer State Community College overgestapt was van –ik meen– BlackBoard op D2L). Alle betrokken onderwijsinstellingen waren verplicht om mininmaal één cursus online aan te bieden.
Verder werd er door alle onderwijsinstellingen samengewerkt bij het realiseren van cursussen (niet meer overal het wiel uitvinden). Er zijn ook afspraken gemaakt over de begeleiding van de studenten (regelmatig contact) en allerlei andere processen. Tijdens de cursus wordt voortdurend gemoniord of studenten voortgang maken en tevreden zijn (een knop met “I’m happy” of “I’m not happy”. Dat geeft al genoeg informatie om snel te kunnen ingrijpen bij een student, die niet verder kan, maar ook bij een begeleider die vaak ‘not happy’ krijgt. Daar kan op worden bijgestuurd.
Inmiddels blijkt het programma een groot succes te zijn, het aantal inschrijven overstijgd alle verwachtingen, de investering heeft zich meer dan terugverdiend, de onderwijsinstellingen houden er na en aanvankelijke investering van 1% nu geld aan over.
Op de website www.rodp.org is het hele programma te vinden.

Fundraising
Een andere presentatie bleek in de omschrijving erg misleidend te zijn. Het ging niet zozeer over hoe je een e-learning infrastructuur opzet, maar hoe je moet samenwerken om geld los te krijgen bij de overheid. De belangstelling was overweldigend, maar liefst 3 Amerikanen en 2 Nederlanders kregen te horen dat het loont om een professionele lobbyist in te huren en dat je vooral veel moet barbequen. Wat dat betreft zit dat Amerikaanse systeem toch heel wat anders in elkaar dan het onze, al moeten wij natuurlijk ook additionele fondsen zien te krijgen in de vorm van allerlei subsidies, onder andere door samen te werken. Maar dat dit voor Amerikanen zo´n grote eyeopener is, was eigenlijk voor mij de grootste eyeopener…

Gezien op de expositie
Ncomputing Inc levert een technische oplossing om met meerdere mensen op ‘e’en pc te werken. In de computer worden maximaal twee kaarten gestoken die elk via een netwerkkabel verbonden zijn met een klein apparaatje waarop een monitor, muis en toetsenbord op kan worden aangesloten. De pc is dan door 7 mensen tegelijkertijd te gebruiken. Je hoeft dus maar één pc te vervangen, elke applicatie maar één keer te installeren om er met 7 mensen tegelijkertijd gebruik van te kunnen maken. Dat zou heel wat kunnen schelen in het hardwarebudget. Hoe dat dan zit met licenties, zou nog uitgezocht moeten worden!

Onderwijs in een ‘platte wereld’
Eén van de presentaties ging in op de consequenties van de globalisering en technologisering op het (Amerikaanse) onderwijs op basis van het boek ‘de Aarde is plat van Thomas Friedman. De presentatie bleek zich helaas te beperken tot wat algemene zaken: hoe hard groeit het breedbandgebruik, wat zijn de mogelijkheden van web 2.0? Heel even werd aandacht besteed aan een aantal zaken, die naar mijn idee ook van wezenlijk belang zijn: participatie van mensen in het onderwijs, en vooral werken aan de ambitie van mensen om te leren. Zoals Friedman het ook al zei: “vroeger zeiden we tegen onze kinderen, dat ze bord leeg moesten eten omdat er in India mensen woonden die dat eten graag zouden willen hebben. Nu zeggen we tegen onze kinderen dat ze hun best moeten doen op school omdat er in India mensen wonen die hun baan graag willen hebben”.

Jef van den Hurk


Nashville (5): Tips & Tricks
De conferentie is begonnen! Drie dagen van presentaties, workshops,
lezingen, voordrachten en andere leuke en minder leuke dingen. Na vier
presentaties merk ik, dat mijn aandacht begint te verslappen dus in
afwachting van de officiele opening maar even van de gelegenheid gebruik
gemaakt om alvast wat resultaten weer te geven. Ik heb me voorgenomen de
leuke presentaties in aparte berichtjes te verwerken, de rest in een
overzicht weer te geven.

Vanmorgen wilde ik persé bij de eerste presentatie zijn van enkele
mensen van het Piedmont Community College van Charlotte, NC. Die hadden
vorig jaar ook een dergelijke presentatie en die was gewoon heel leuk.
Niks moeilijk doen, gewoon in een razend tempo een hoop
knoppencombinaties, tooltjes, websites en andere tips en trucs de revue
laten passeren.
De presentatie begon met heel leuke, inspirerende video van Michael
Wesch onder de naam:
Web 2.0 ... The Machine is Us/ing Us. Zeer de moeite waard om in een
presentatie mee te nemen!

Om het met betrekking tot de tips en trucs wat makkelijk te maken,
hebben ze een lijst gemaakt en die op een website gezet onder de naam
www.tropicalteachers.com. Die naam is ingegeven door het idee dat
lesgeven net zo leuk moet zijn als op het strand zitten, sterker nog, je
zou het vanaf het strand moeten kunnen doen. Alleen blijkt er een foutje
in de link te zitten waardoor het niet werkt. Klik hier voor de goede
lijst.

Het eerste deel ging over allerlei toetsencombinaties die het sneller en
makkelijker maken om op de pc dingen voor elkaar te krijgen. Daar zijn
meerdere redenen voor te bedenken: het is sneller, minder belastend voor
je gewrichten én minder storend tijdens presentaties (muisaanwijzers
over het scherm, klikken, dat soort dingen).

Verder kwamen allerlei tools voorbij: Wikipedia (missie: 'bringing all
human knowledge to humanity"), Googletools, fotobewerkingsprogramma's en
nog een hele hoop meer. Het is zaak om die dingen gewoon uit te
proberen. Ik verwacht natuurlijk wat onderzoeksresultaten van
gerenommeerde web 2.0 adepten op wat weblogs terug te zien, wat betreft
de nog onbekende zaken.

(Als de links in deze weblog niet geactiveerd zijn, kijk dan op
http://onderwijsvanovermorgen.web-log.nl/mijn_weblog/2007/11/nashville_5_cit.html,
daar werken ze in elk geval!)

Jef van den Hurk


CIT2007 Conferentie begonnen
De Conferentie is begonnen.

Bij de inschrijvingsbalie worden we als Dutch Delegation uitgebreid ontvangen met een bord met alle namen van scholen en bedrijven van onze deelnemers. We krijgen bij de badge een pin met een Nederlands vlaggetje, zó trots zijn de Amerikanen van de League for Innovation dat ze ruim 80 deelnemers aan hun conferentie uit het verre Netherlands kunnen verwelkomen.
Maar niet zo nieuwsgierig, dat ze massaal naar de enige nederlandse presentatie komen...


Wel vraagt de Chair een warm applaus voor onze delegatie tijdens de General Opening sessie, wat je in het filmpje kunt beluisteren. Vervolgens een keynote van Marc Milliron in bijzonder rap Amerikaans. Later (terug in Nederland) zullen we een I-pod opname hiervan op de weblog plaatsen.
11 november 2007
Nashville foto's
Voor wie geinteresseerd is in nog meer foto's: Ik heb de mijne bij Picasa staan. http://picasaweb.google.nl/Jef.vandenHurk/Nashville2007

Jef van den Hurk


National Park op de vrije dag
Op de vrije dag is het erg druk bij de autoverhuurbalie. ALternatief voor een mall is een National Park, niet zonder eerst een bezoek gebracht te hebben aan WAL*MART megasuperstore. Wij rijden naar Land between de Lakes en zijn (na ongewild sightseeing Clarcksville) just in time voor het hoogtepunt van de dag:

De bevalling van een Bison"

Jammer dat moeder Bison er net iets te lang over deed om jullie live te laten meebeleven dat de jongste telg ook echt op haar hoge zwiebelige poten kon staan. Foto reportage van fotograaf Rob Damwijk volgt op Flickr.

Na een prachtige zonsondergang over één van de lakes, was de weg terug naar Nashville heel wat sneller gevonden dan de heenweg. Maar natuurlijk niet zonder eerst een Bud gedronken te hebben in één van de vele eettenten langs de weg.

Abonneer u op de RSS feedDit weblog wordt gebruikt voor de studiereis 2007 naar de Conference on Information Technology in Nashville, USA, georganiseerd door het Consortium voor Innovatie.
redactie@cviweblog.nl
Maastricht 2008
Nashville 2007
Groningen 2007
Charlotte 2006
Veldhoven 2006
Anonymous Willem reactie
Blogger Ellen Elemans reactie
Anonymous Anoniem reactie
Blogger Ellen Elemans reactie
Anonymous Jef van den Hurk &amp; Marjan Frijns reactie
Anonymous Anoniem reactie
Anonymous Anoniem reactie
Anonymous Anoniem reactie
Blogger Ellen Elemans reactie
Berichten deze maand
This blog has moved
op zoek naar presentaties Nashville
Presentatie op CIT2007
artikel in Profiel
Blog TrioCrio Zadkine
Dank
Weer thuis
Nashville - epiloog van Jef
Terug naar Nederland
Diner laatste avond
Met de voeten in de hollandse klei
Presentatie Game On! Learning Objects, Simulations and Games to Engage Learners
ROC Rivor bij ROC Einhoven en afsluitend diner
Mobile Learning
Learning Styles: How can we use them effectively in the online environment?
Connected Colleges and Conneted Communities
?Round Robin? met elkaar!
Workshop Camtasia
Nashville (7) - Persoonlijke portals
Verslag van Rob Smit, Nova
Foto's Kees Engelhardt
Verslag van de Kennisnetavond
weblog rivor
Foto's van bevallende bizons en meer
Adopting third-party content
Social Bookmarking in your class
Podcasting in your classroom
We've had E-nough: Strategies for Working With Technology-Resistant Faculty
Nashville: De kracht van technologie in de klas - Situational Learning
Design a Cursus in 60 Minutes
Filmpjes toegevoegd
Nashville (6): Gezien en gehoord op CIT
Nashville (5): Tips & Tricks
CIT2007 Conferentie begonnen
Nashville foto's
National Park op de vrije dag
Consortium voor Innovatie
Conferentie website 2007
Nashville music city
Weblog ROC Rivor
Weblog ROC Zadkine
Weblog Jef van den Hurk
Weblog Patrick Koning

Annemarie en Ellen
Rob Damwijk
Kees Engelhardt
Karel Werschkull
Ton op de Weegh

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing photos in a set called Nashville. Make your own badge here.


zoek op deze site
zoek op internet

Powered by Blogger