maandag 10 november 2008
Apple - Mobility in Higher Education
Op donderdagochtend ben ik bij een bijeenkomst van Apple geweest. Tijdens deze presentatie werd ingegaan op ‘mobility in Higher Education. Op dit moment treedt een verschuiving op van ‘portable’ (draagbaar) naar ‘mobile’ (mobiel). Laptops zijn draagbaar, maar moet je openklappen. Bij voorkeur moet je er ook nog bij gaan zitten om hem goed te kunnen gebruiken. Een mobiel apparaat kun je overal raadplegen. Als je op het station staat kun je de laatste storingen opvragen. Of in de school kun je nog even snel controleren waar ook al weer je workshop plaatsvindt. Aan de hand van een aantal cijfers toont Apple de groei van ‘mobile’ en de behoefte van studenten aan WiFi en online content. De behoefte is op dit moment groter dan het aanbod.


Apple schetst de ontwikkelingen van portable naar mobile (MacBook naar iPhone/iPod Touch) en van iTunes. Daarnaast laat hij een aantal interessante voorbeelden zien van universiteiten die gebruik maken van iTunes U of websites die geschikt zijn voor mobiele apparaten.Stanford heeft een applicatie die je kunt downloaden via de App Store.


iTunes U is toegangkelijk via de iTunes Store. Daar kun je gratis meer dan 100.000 geluids- en videobestanden vinden van meer dan 100 colleges, universiteiten en basisscholen. Je hoeft geen iPhone/iPod te hebben om deze bestanden te kunnen downloaden. Je moet wel iTunes op je computer installeren.
Een leuk spelletje is Aqua Forest (te downloaden via de App Store). Dit spel maakt optimaal gebruik van het touch screen en de accelerometer. Je moet scheikundige puzzles oplossen, waarbij eigenschappen als elasticiteit, gas en warmte/koude een rol spelen.


Ik heb zelf een jaar een iPhone in mijn bezit en ik wil niet meer zonder. Het afgelopen jaar heb ik veel interessante websites en applicaties ontwikkeld zien worden. Ik was echter nog niet op de hoogte van iTunes U en de hoeveelheid scholen die gebruik maken van mobiele websites en het mobiel aanbieden van content. Een interessante ontwikkeling!


Maaike van Kessel


NB. Ook de foto's van Maaike staan op Flickr : Foto’s op Flickr

Een reactie plaatsen

<< Startpagina