vrijdag 31 oktober 2008
leuke dagen gehad?

vanochtend 31 oktober laatste sessies. Een instructor verpleegkunde in een veel te kleurig t-shirt en een it-ontwikkelaar die de vraag over het gewicht van zijn staf letterlijk opvat, hetgeen gezien zijn omvang begrijpelijk is. opeens zitten we in een operatiekamer in second life, wat zo veel wil zeggen dat je hier rustig patienten kunt behandelen tot de dood er op volgt, want na secondlife zijn er nog vele levens. Vooral om een beslissing te kunnen leren nemen is 2nd life nuttig, zo wordt betoogd. ik heb met 2nd life toch altijd zoiets van: het first life is al zo leuk, daar kan geen 2e tegen op.

Andere sessie leek wel spannend; de cursus ontworpen als game. Een zeer ervaren game ontwerpster legde uit dat ze beloning en variatie had gestopt in een cursus web-tools. Grappig was dat ze de powerpoint niet liet meedraaien met haar verhaal. Toen dat eenmaal lukte leek ons ganen toch avontuurllijker en spannender. wel een erg goed idee.

En dan de slotsessie. Menigeen zag daar om uiteenlopende redenen van af. Het feest (in de citywalk van universal studio's en in en aan barren daarna) of teveel als klapvee moeten optreden waren de meestgenoemde. die collega's hadden pech. Er was een bevlogen verhaal van de Obama van it-higher education: Freeeman Hrbowski van de university of Maryland, Baltimore. In een kundig opgezet betoog neemt hij de (niet meer zo volle) zaal mee in zijn enthousiasme voor een e-strategy. De voorbeelden zijn persoonlijk en raak. Om het verschil tussen de generaties te laten zien komt er een voorbeeld van zijn oma die na twee keer gezakt te zijn voor de 'burgerbekwaamheidstest', de derde keer slaagt en mag stemmen....
Dit alles lang voor het digitale tijdperk, maar oma had wel samen met de groep rondom haar de vragen uit haar hoofd geleerd. Een filmpje over digitaal storytelling geeft omgekeerd weer een mooie illustratie van hoe de digitale technieken voor ouderen (maar ook voor anderen) behulpzaam kunnen zijn om hun verhaal op te tekenen, dat anders niet wordt gehoord. Een leuke site komt ook nog langs: www.usdemocrazy.net geeft een grappig beeld per staat en levert inzicht in het ingewikkelde kiessysteem. Hrbowski geeft een illustatie van het gebruik van supeercomputers bij genetisch onderzoek, dat wordt verricht in een afdeling die heel multinationaal is samengesteld. Tenslotte nog wat challenges neergelegd: aantallen indiers en chinezen die hoger onderwijs volgen benaderen bijna de totale bevolking van de USA, waar slechts een derde hoger onderwijs volgt.

Aan het slot wordt Obama een beetje Billy Graham (thoughts, words, actions, habits, character, destiny), maar dat is onze hollandse nuchterheid. En het is hem vergeven na het indrukwekkende statement over diens persoonlijke doel dat hij voorlas uit de facebookpaina van een onlangs overleden student.

Nagenietend met een dubbele espresso bepalen we nog even de it-strategie van de mbo sector, daarbij en passent universiteiten en hbo meenemend, en we wandelen voldaan in de zon naar het hotel. Halloween neemt de plaats in van Educacuse in het immense conferentie centrum.
Dat heb je ook met it: trick of treat!

happy halloween. Johan de Jong

Een reactie plaatsen

<< Startpagina