Startpagina
27 januari 2007
Herman Pleij opent de Managementconferentie

In tegenstelling tot wat in het programmaboekje vermeld staat zal niet Jacques Wallage de conferentie openen, maar Herman Pleij. Daarmee heeft de organisatie een spreker van formaat weten te strikken!

Volgens Herman Pleij (Hilversum, 1943) vinden Nederlanders het algauw best: ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ is Neerlands strijdkreet bij uitstek. Of, zoals hij het zelf verwoordt: "We zijn in Nederland gek op schlemielig gedrag. Wij houden helemaal niet van helden en heldenverering."
Pleij studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij in 1979 promoveerde op Het Gilde van de Blauwe Schuit over volksfeesten en burgermoraal in de late middeleeuwen. Hij is sinds 1981 hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde aan diezelfde universiteit. Heeft de Francqui-leerstoel gekregen van de Belgische regering en werd in 2000 door de Universiteit van Brussel onderscheiden met een eredoctoraat.

U kent hem misschien beter van zijn gebundelde essays (‘Het Nederlandse onbehagen’, ‘Hollands welbehagen’ en ‘Tegen de barbarij’) over de Nederlandse mentaliteit en beschaving.
Binnenkort verschijnt van zijn hand: De eeuw van de zotheid. Over de nar als maatschappelijk houvast in de vroegmoderne tijd.
Of hij dat ook als thema neemt in zijn openingsspeech laten we hier in het midden...

Overigens zal Jacques Wallage wél aanwezig zijn op de pre-conferentie.

Een reactie plaatsen

<< Startpagina