14 maart 2010

This blog has moved


This blog is now located at http://veldhoven2006.blogspot.com/.
You will be automatically redirected in 30 seconds, or you may click here.

For feed subscribers, please update your feed subscriptions to
http://veldhoven2006.blogspot.com/feeds/posts/default.
Zie ook: Externe link
16 april 2006

En in 2008 zien we elkaar in...


maastricht
Video sent by webber
Slotfilmpje van de conferentie waarin de locatie van over 2 jaar bekend wordt gemaakt...

Overzicht dankzij Segway

Segway
Dankzij het door Segway Nederland beschikbaar gestelde "eerste elektrisch aangedreven zelfbalancerende personen vervoermiddel ter wereld" kon Addy de Zeeuw een prima overzicht houden over conferentie.
Dynamische stabilisatie
Het meest bijzondere aan de Segway HT is het vermogen van de machine om zichzelf in balans te houden. Het menselijk lichaam heeft model gestaan voor dit systeem van dynamische stabilisatie. Wanneer je vanuit rechtopstaande houding voorover leunt, raakt het lichaam uit balans, maar je zult niet vallen. De hersenen signaleren namelijk de disbalans en zorgen voor een onbewuste reactie waardoor je een been naar voren zet om de val op te vangen. In plaats van vallen, loop je vooruit. Stap voor stap.
De Segway HT werkt in feite precies hetzelfde. Alleen heeft de Segway HT wielen in plaats van benen, motoren in plaats van spieren en microprocessoren in plaats van hersenen. Net als de hersenen, weet de Segway wanneer de bestuurder voorover leunt. Om het evenwicht te bewaren draait de Segway de wielen op precies de juiste snelheid onder nieuwe zwaartepunt en dus blijft de balans bewaard. Met als gevolg dat de machine begint te rijden. Dit gepatenteerde proces wordt door Segway dynamische stabilisatie genoemd en het stelt de Segway HT in staat om te balanceren op twee wielen.
SegwayGyroscoop
Het zenuwcentrum van de Segway HT bestaat uit 5 gyroscopen. Met behulp van deze gyroscopen kan de uitwijking worden berekend vanuit de horizontale uitgangspositie. In principe zouden 3 gyroscopen volstaan maar uit het oog van veiligheid zijn twee extra gyroscopen toegevoegd waardoor de machine nog betrouwbaarder wordt. De informatie die door de gyroscopen wordt verzameld, wordt verwerkt door twee “controller boards”. De vele microprocessoren zorgen voor voldoende “brainpower” om continu vele precieze berekeningen uit te voeren zodat de Segway HT niet voorover valt. Als één controller board uitvalt, neemt het andere controller board het over en kan de bestuurder worden gewaarschuwd voor het mankement en de bestuurder kan rustig afstappen.
Zie ook: Externe link

Eyetoy, Playstation en Groove


eyetoy
Video sent by webber
Vast onderdeel van de presentatie van Wim Veen vormt de show van een "echte" jongere (hij heeft een petje op) die interactief danst voor een tv met webcam. Hij maakt gebruik van een webcam die op de tv staat ( de Eyetoy) en die is aangesloten op een Playstation 2. Daarop draait dan het spelletje Groove en dit zorgt voor de synchronisatie tussen de beelden en de muziek.
Op een dergelijke manier zou je sommen moeten kunnen maken door de antwoorden uit de lucht te plukken...
15 april 2006

ACTIVboard


ACTIVboard
Video sent by PiAir
14 april 2006

Saaie lessen zijn voorbereiding op het leven

In ieder geval dat is de mening van een aantal sprekers op de jaarlijkse conferentie van de Britse lerarenvereniging. Saaie lessen zouden leerlingen er aan laten wennen dat het leven niet altijd even opwindend en interessant is.
Welicht waren dat interessante sprekers geweest als counterparts voor Wim Veen en Mark Prensky. Of zou het dan te saai worden?
Zie ook: Externe link

Nog 2 minuten voor Marc Prensky

Normaal gesproken een lastige vraag voor iedere spreker die van geen ophouden weet, maar Marc Prensky lukte het prima!
Ik vroeg wat hij zou zeggen als hij maar 2 minuten kreeg om zijn boodschap uit te dragen. Binnen die tijd noemde hij:

  1. Engagement is more important than content
  2. Mutual respect

But the other messages are equally important:

  • The fact that kids are diffirent
  • The fact that so many people are doing good work already but not sharing it, so we don't know what's happening
  • And last is the fact that things are gonna change so rapidly in the future that it's really important that we prepare ourselves to learn how to move very quickly from one thing to another!


MP3 bestand (2,5 Mb)

Video weblogpresentatie

Weblog Workshop Willem Karssenberg

Bekijk in standalone mediaplayer

De video duurt 44 minuten en 12 seconden. Je kunt ook alleen het tweede deel van de opname bekijken door op deze link te klikken: Evaluatie en Vragen.
Het presentatiebestand dat door Willem gebruikt werd, is ook online beschikbaar.

Omdat de audio ook zelfstandig bruikbaar is, bij deze ook de mogelijheid om alleen de audio te beluisteren.
(34 minuten en 35 seconden)

[update] Er is nu een versie van de video gekoppeld die ook bij lagere bandbreedte zou moeten afspelen.
[update #2] Als je niets kunt met WMV, dan kun je nu ook bij Google Video terecht voor een Flash-versie of een MP4-versie.

Open Mind


Open Mind
Video sent by PiAir

Houben MediaTechniek


Houben Media
Video sent by PiAir

Paul van der Plas


Paul van der Plas
Video sent by PiAir

Voor het eerst in mijn bestaan

Zo begint het verslag dat Frans Peeters gemaakt heeft over zijn bezoek aan de conferentie in Veldhoven:

"Voor het eerst in mijn bestaan ben ik eens gaan kijken op de Conferentie ICT en Onderwijsvernieuwing in bve & vmbo in Veldhoven. In de hal bij de Koningshof wist ik werkelijk niet wat ik zag. Een enorme massa mensen, assistenten die conferentietassen uit stonden te delen en poortjes waar alle bezoekers langs naar binnen moesten. Het was me al snel duidelijk dat dit een conferentie was die veel groter was dan ik me had voorgesteld. Later op de dag hoorde ik dat er inderdaad tussen de 1500 en 1600 bezoekers waren."

Lees zijn volledige verslag of bekijk de foto's.
Zie ook: Externe link
13 april 2006

Presentatie Marc Prensky beschikbaar

Na 2 drukke dagen is het toch heerlijk om weer thuis te zijn, niet in de laatste plaats omdat ik daar weer een lekker snelle internetverbinding heb en zonder hindernissen kan uploaden!
Nu kan ik dus eindelijk de presentatie van Marc Prensky beschikbaar stellen. Niet alleen de audio, maar ook zijn Powerpoint presentatie (2.4 Mb).
Veel kijk- en luisterplezier!
Direct beluisteren:
MP3 bestand downloaden (46 Mb)

Eindsessie


Wim Veen
Originally uploaded by Trendmatcher.
We zijn al weer toe aan de afsluiting van deze tweedaagse! Wim Veen bezig met de laatste voorbereidingen voor zijn presentatie. We gaan natuurlijk proberen deze in zijn geheel (op audio) vast te leggen...

Paulo Moekotte


Paulo Moekotte
Video sent by PiAir

Zelf aan de slag? Zie: http://exelearning.org/
Zie ook: extra materiaal voor eXe

The Game: Back to your future

Zadkine en ITpreneurs hebben een traject ontworpen dat ingezet kan worden als instrument voor de reïntegratie van voorijdig schoolverlaters en voor de voorkoming van uitval. Het 12 weken durende traject heeft als fundament en game, waarin teams van jongeren in verschillende en wisselende functies een club runnen en al doende werken aan verscheidene competenties.
Ik kom net uit de sessie en heb geboeid geluisterd en gekeken! Het begon met en gelikt filmpje, gevolgd door een mooie presentatie. Natuurlijk kaartjes gewisseld en ze hebben me beloofd dat zowel filmpje als PPT via internet beschikbaar komt!
Wil je meer weten, bezoek dan hun site.
Zie ook: Externe link

Weblog Workshop

Gisterenavond was er van 19:30 tot 21:00 uur ook een avondprogramma tijdens het congres. Dat programma was georganiseerd rondom de onderscheiden intelligenties (verbaal-linguïstisch, logisch-mathematisch, visueel-ruimtelijk, muzikaal-ritmisch, lichamelijk-kinetisch, interpersoonlijk, intrapersoonlijk). De workshop over weblogs die Willem met hulp van mijzelf en Annet verzorgde moest concurreren met o.a. Hans Dorrestijn, de Stille Disco en Habbo Hotel.

Daarom was het natuurlijk mooi dat we alle plekken bezet hadden in de zaal. De deelnemers waren heel geïnteresseerd in het onderwerp en vaak nog helemaal blanko wat betreft voorkennis.
Bits Brains & Games - weblogworkshop Bits Brains & Games - weblogworkshop Bits Brains & Games - weblogworkshop
De reacties waren heel positief, over twee jaar doen we die workshop neem ik aan niet meer hier bij de volgende editie, dan hoogstens een masterclass. ;-)

Ik heb de sessie in zijn geheel opgenomen op video, met de draadloze microfoon was het geluid vanaf de plek waar ik sta geen probleem. Zie voor de video van de presentatie en de evaluaties de links in dit bericht.
Bits Brains & Games - weblogworkshop

Verloren: SD-kaartje

Gelukkig staan er geen geheime documenten of foto's op, maar ik baal er niet minder van dat de 512MB geheugenkaart (type SD, blauw, zo groot als een postzegel) die in mijn Pocket PC zat verdwenen is. Ik heb geen idee waar en wanneer dat gebeurd is, maar als je toevallig hier in Veldhoven bent en hem vindt, laat het me dan effe weten.

Er zijn meer live bloggers!

Wat grappig: omdat ik nu verbinding heb kan ik ondertussen snel even "koppen snellen" bij bloglines en zie dat Annet Smith ook verslag doet van de conferentiedagen!
Zie ook: Externe link

Eindelijk live loggen!

Waar een borrel al niet goed voor is!
Gisterenavond in de pub lukte het me om een wifi kaartje los te weken van de organisatie zodat ik nu in het hele gebouw draadloos verbinding heb!
Ik zit dus nu in de eerste sessie van vandaag en die gaat over "Het nieuwe leren en social software: een weblog ter ondersteuning van het actief leren", verzorgd door Annette van Liere van ROC Twente.
Er is veel meer belangstelling dan de zaal aankan, dus de zaalwacht heeft veel mensen moeten teleurstellen. Les voor over 2 jaar: voor weblog-sessies willen we dan de GROTE zaal!
De powerpointpresentatie staat inmiddels online en is beschikbaar via Annette's weblog, of klik hier.
Zie ook: Externe link

Nieuw, Nieuw, Nieuw

Bits Brains & Games De eerste sessie waar ik gisteren naar toe ging was die van Hans Pronk van Kennisnet die niet alleen vertelde dat het rapport dat ik voor SURFnet/Kennisnet geschreven heb over Social Software (eindelijk) online staat, maar daarnaast ook een overzicht gaf van wat er allemaal 'nieuw' was. Ik zet nieuw tussen aanhalingstekens omdat hij zelf die relativering ook aangaf. Ondanks dat was het voor de aanwezigen waarschijnlijk wel een heel handig compact overzicht van de verschillende projecten en activiteiten rond nieuwe technologie waar Kennisnet bij betrokken is.
Ik heb de sessie opgenomen, die kun je beluisteren via de player hieronder.
(30 minuten en 57 seconden)

PAT Onderwijs Innovatie


PAT Onderwijs Innovatie
Video sent by PiAir

Silent Disco


Silent Disco
Video sent by PiAir

TeleTop


Teletop
Video sent by PiAir

Edustandaard


Edustandaard
Video sent by PiAir
12 april 2006

Marelle Pronk


Marelle Pronk
Video sent by PiAir

Joost van Eck


Kennisnet
Video sent by PiAir

Stoas


Stoas
Video sent by PiAir

ImtechICT


ImtechICT
Video sent by PiAir

It's Learning


It's Learning
Video sent by PiAir

Joke Droste


Joke Droste
Video sent by PiAir

Aike van der Hoeff


Aike van der Hoeff
Video sent by PiAir

Bloggen met hindernissen

Trouwe bezoekers vragen zich misschien af waarom er tot nu toe zo weinig verschijnt hier. Nou, we kunnen zeggen dat we in een mooi leerproces zitten:-)
Pierre en ik hebben een mooie eigen ruimte toegewezen gekregen, echter met maar één internet aansluiting. We moeten dus telkens van kabeltje wisselen. Vervolgens bleek dat we niet konden FTP'en. Uiteindelijk kwamen we erachter dat dat was geblokkeerd door systeembeheer! Na veel praten en uitleggen kregen we alsnog de nodige rechten. Ondertussen probeerden we gebruik te maken van dailymotion.com en slide.com om toch maar beelden beschikbaar te krijgen. Die sites werden echter geblokkeerd. Wat bleek: op de achtergrond zit hier hier iemand constant te monitoren welke sites bezocht worden vanuit het netwerk. Als dat een site is die in zijn ogen "niet zinvol is" blokkeert hij gewoon de toegang. Dit met alle goede bedoelingen om het netwerk op een acceptabele snelheid te houden. Inmiddels mogen we gelukkig ook weer van die sites gebruikmaken. Nu is het echter etenstijd, en daarna gaan we onze presentatie houden. Morgen wordt het allemaal beter! Vanavond zullen we alsnog een poging gaan wagen... keep connected!

Marc Prensky opent conferentie


DSC_0064
Originally uploaded by Trendmatcher.

Natuurlijk ging het opnieuw over digital immigrants en digital natives, maar het blijft een prachtige presentatie die Marc ons weer voorschotelde. We hebben alles opgenomen en ik hoop dat we hem straks als podcast kunnen plaatsen. Ik mocht Marc gisteren van het station halen maar dankzij alle verkeerslichten in Eindhoven en een wegomlegging (waardoor het wat langer duurde) had hij toch maar vast een taxi genomen. Zo liep ik een mooie posting mis!
De boodschap van Prensky kwam goed aan bij het publiek. Dat kon je horen aan de geluidsgolven die af en toe door het publiek gingen. Ik hoop dat we met zijn boodschap nu ook wat gaan doen! Marc heeft me uitgenodigd om zijn hele verhaal te vertalen en ik mag dat plaatsen als ik wil, dus wie weet, als het slecht weer is dit weekend...
Meer foto's staan in de Flickr stream aan de zijkant...

Diepte interview zonder audio

Mijn eerste diepte interview met de videocamera heb ik opgenomen terwijl de externe microfoon uit stond. :-(
Leuk beeld, geen geluid.
Het viel mee, er was toch audio, dus bij deze via Dailymotion de video.

Ron Maatjes
Video sent by PiAir

We zijn online!

Het heeft even wat hulp van de ICT-ers gekost om online te komen, maar onze eigen live-bloggers ruimte heeft nu ook internetverbinding.
Helaas geen wifi door het congrescentrum heen, dus zullen de posts niet zoals eerder wel gebeurde tijdens de sessies geschreven worden. Maar deze ruimte is natuurlijk wel weer heel luxe omdat we niet de hele dag met onze spullen hoeven rond te sjouwen.
Bits, Brains & Games
Zometeen de keynote/plenaire sessies. We zullen proberen die weer met de Olympus op te nemen. Helaas hadden we de verkeerde verloopkabel bij ons om die direct op het mengpaneel van de geluidstechnici aan te sluiten (ze hadden geen tulp-uitgang, daar had ik wel een kabel voor bij me). Dus leggen we hem nu op een van de speakers in de zaal. Ben benieuwd wat dat wordt qua geluid.
Ik ga even nog wat shots maken van het volk dat binnen komt, zojuist al mijn eerste 'diepte-interview' gehad met de baas van Willem. ;-)
11 april 2006

Hands-on workshop: je eigen weblog binnen 2 uur!

Tijdens de conferentie is er op woensdagavond een extra workshop ingepland. Na een korte inleiding gaat u een eigen weblog bouwen én gebruiken.
Zo zult u zelf ervaren hoe eenvoudig het is een weblog te starten en ontdekt u wat de mogelijkheden zijn binnen het onderwijs.
Denk dan aan het gebruik door deelnemers en docenten, maar bijvoorbeeld ook door mediatheken, vakgroepen en als "corporate weblog".
Tevens krijgt u uitleg over RSS en wat dit in combinatie met weblogs aan mogelijkheden biedt.
Deze workshop wordt verzorgd door Pierre Gorissen (een bekend "blogger") van Fontys Hogescholen en Willem Karssenberg van het Drenthe College.

Let op: Er zijn maar beperkt plaatsen beschikbaar en vol=vol!
Aanvang: 19.30 uur (zaal 41 én 42)
Zie ook: Externe link