Startpagina
 
23 oktober 2006
CIO meeting

DSC_0287De CIO Meeting (bijdrage van Leo Bakker)

Op zondag in de aanloop van de conferentie aan de slag op de 'Chief Information Officers' meeting. Hier worden met de CIO's van de community colleges in de USA de hot issues besproken die momenteel spelen op het gebied van informatiemanagement en infrastructuur. Dit zijn de topics hier:

- ERP en RFP planning: ook hier zijn ze bezig met herori├źntatie op de administratieve omgeving: het maken van een goed RFP/RFI (request for proposal/information) is belangrijk (wat wil je hebben), draagvlak en een sterke projectorganisatie en de bekende issues als performance, security, disaster recovery, training. Niks nieuws, al gaan ze hier wel voor ERP (ge├»ntegreerde systemen voor EUR, HR en SA).

- CMS/LMS (course of learning management systeem), de huidige vierde golf heeft alles te maken met standaardisatie (Scorm, IMS), koppeling met learning object initiatives (onderwijs repositories) en de ontwikkelingen in de markt (Blackboard en WebCT hebben hier ruim 80% van de markt en juist zij gaan fuseren). Met name de ontwikkelingen m.b.t. open source zijn belangwekkend maar het is nog maar vrij beperkt in gebruik (10% in CMS, 25% als het gaat over gebruik van open source in het algemeen). Moodle en Sakai zijn verreweg de belangrijkste omgevingen (CLE's, collaborating and learning environments) in open source en bieden wel een significant alternatief. De vijfde golf zal moeten aansluiten bij de web 2.0 ontwikkelingen, bij de leerlingen al heel gewoon maar bij de CIO's nog lang niet!!!! (Wat is 'second life'???) . Maar waar het CMS verhaal heen zal gaan wordt vandaag niet echt duidelijk. (maar wel interactiever, persoonlijker, samenwerking/sociale component, spannender (meer gameachtig)).

- Smart classrooms, presentatietechnieken en internet toegang maken de behoefte aan goed geoutilleerde ruimte steeds groter, maar hoe breng je dat in balans met budget, competenties van de docenten, beheer, support en vervanging,

- Nog steeds, security management, blijft een issue, business continuity en disaster recovery worden steeds crucialer met de rol de ICT steeds meer heeft in alle onderwijsprocessen. Zorg voor een adequaat BC/DR plan.

- Portals, collaboration en campus communication, ook een ongoing issue, wordt doorgetrokken en krijgt een steeds belangrijker rol om processen te faciliteren.

Conclusie, zat ik hier acht jaar geleden nog met de ogen te knipperen van wat er allemaal langs kwam, bovenstaande zaken zijn nu geen verrassing meer voor ons. Het gat is aardig gedicht. Door de toenemende professionalisering, de hechte samenwerkingen (roc-i-partners, kennisnet/surfnet), de landelijke ICT projecten, werkgroepen, de IT-conferenties hier en daar, de kennisdeling en de vaart die er op onze instellingen in zit om de vragen vanuit de primaire en secondaire onderwijsprocessen te faciliteren zijn we goed bijgekomen en dealen we met dezelfde issues op dit moment. En kunnen we nog veel van elkaar leren.

Leo Bakker
Stichting Kennisnet ICT op School

Een reactie plaatsen

<< Startpagina


Abonneer u op de RSS feedWeblog ten behoeve van de studiereis 2006 naar de Conference on Information Technology in Charlotte, USA
redactie@cviweblog.nl
Laatste berichten
Wat een dag!
Amerikaanse impressies deel II
Dag 4 Golfen op de Ballantynes Golf Club
Simulation and Game Development
Open Source
Kennisnet avond
De nederlandse Mick Jagger!
Serious gaming
Open leercentrum
Lunchtime

<< terug naar startpagina

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from cviweblog. Make your own badge here.

Powered by Blogger